Logga in
Björn Elfgren

Björn Elfgren

Topp sju i Serendipity Challenge

Wint i Almedalen

Wints VD Björn vid vår monter i Almedalen under Serendipity Challenge 2017.

En vecka i Almedalen, premiär för min del. Tillsammans med Anders åkte jag dit för att tävla med Wint i Serendipity Challenge, men också för att fortsätta sprida att digital och automatisk bokföring faktiskt kan göra skillnad för Sveriges tillväxt.

Varför?

Jo, en undersökning visar att en vecka av fyra går till administration när det kommer till företagande. Den tiden borde gå till annat, något vi kämpar med varje dag att försöka förändra till det bättre.

En av de roligaste grejerna i våras var när vi blev uttagna till Serendipity Challenge, en tävling för nordiska startupbolag med final i Almedalen. Superroligt och hedrande. Kriterierna för de som sökte var att bolaget ska vara entreprenörslett samt ha en unik teknologi/koncept/affärsidé. Av 400 sökande fick 50 bolag komma till Almedalen, och Wint var ett av dessa.

Båt från Nynäshamn på söndag förmiddag, där Serendipity mötte upp vid terminalen och ett stort gäng entreprenörer samlades. En skön känsla att hoppa på båten och träffa alla grymma personer. Framme i Visby var det dags att fixa monter, vi hamnade bredvid Khalid och Yosef från Vivalla, Örebro, med startupbolaget Transfer Galaxy. Riktigt coolt bolag, som kan liknas vid ett ”Swish för utlandsbetalningar”. På andra sidan oss stod Alexander från Sprinklebit, New York-baserad startup, med en ”social investeringsplattform”.

På måndagen var det dags för 24 utvalda bolag att göra muntlig pitch inför en erfaren jury. Att vi var en av dessa gjorde inte saken sämre. En tävling är en tävling och man vill ju alltid vinna när tävlingsnerven blir stimulerad. Juryn skulle bedöma bolagen och affärsidén utifrån;

  • Skalbarhet
  • Unicitet
  • Marknadspotential
  • Global applicerbarhet
  • Kompetens inom teamet

Alltid kul att få prata Wint, och dessutom med en påläst jury som hade bra frågor. Dagen efter, vid tisdag lunch, fick vi veta att vi var ett av sju bolag, som skulle gå till “final” och få pitcha inför publik på scen i Techarenan. Wohooo, superkul! Tror det gick riktigt bra – vi fick ännu fler besök vid vår monter efter pitchen på scen. Att få chansen att berätta vad vi gör, inför publik, gör det lättare att förstå skillnaden mellan Wint och traditionella lösningar såsom Fortnox + redovisningskonsult. Vi ersätter båda, med fullservice ekonomifunktion inklusive betalningar, moms, bokslut och så vidare.

Tävlingen årets Startup vann vi inte, det gjorde våra montergrannar Sprinklebit, men vinsten att inför massor av smarta och kompetenta människor fortsätta vår mission om att förändra hur bokföring fungerar är värdefull.

Jag tänker att det måste bli mycket enklare att driva företag, det måste bli lättare att ha full koll. Det pratade vi mycket om i Almedalen. Både på Techarenan, men också under resterande tid i Almedalen.

Och att vi kom bland de sju bästa bland startups i Norden är rätt ballt.