Logga in
Daniel Johansson

Daniel Johansson

Kan årsboksluten bli klara tidigare?

Vi bestämde oss för några år sedan att vi vill uppnå realtidsbokföring. Där är vi inte ännu, men vi närmar oss med stormsteg. Av bara farten började vi se över hur vi jobbar med våra kunders bokslut – med målet att få till betydligt snabbare bokslut till våra kunder. För vi vill verkligen att våra kunder ska kunna använda sin bokföring till att ta välgrundade och smarta beslut.

Normalt sett har en klassisk bokföringsbyrå häcken full under våren. Mängder av deklarationer och bokslut att slutföra, med ett resultat av inaktuella bokslut till kunderna. Reglerna säger nämligen att du har 6 månader på dig att slutföra och signera ett bokslut, och därefter ytterligare en månad att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket. Tro sjutton att saker blir sent att det inte då prioriteras av våra kunder när vi som byrå inte mäktar med att tjata på. Vilket (tyvärr) är en del av vårt uppdrag.

Men nu är Wint inte någon normal bokföringsbyrå. Vi ändrar löpande hur vi på Wint jobbar, för att kunna ge bättre leveranser. Allt lyfts på. Till exempel har de kunder som använder oss fullt ut sin bokföring till stor del uppdaterad på dagsnivå. Helt plötsligt blir boksluten något helt annat i arbetsbelastning, då grundjobbet redan är gjort tidigare under året. Om du också lägger till att vi organisatorisk delat på de personer som stämmer av bokföringen och de som gör boksluten så försvinner en annan trång sektor.

Hur gick det då med boksluten i år, första året vi jobbade så här?

För Wints kunder som använder oss fullt ut var att alla företag med december som bokslutsmånad klara som senast i mitten av februari. Det är faktiskt riktigt, riktigt bra!

Nästa år är vi ännu bättre.