Logga in
Björn Elfgren

Björn Elfgren

Att göra det enkla är det svåra

Våra olika regeringar talar om förenkling, om vad de vill göra för att livet som företagare ska bli lättare. Nu tycker jag personligen att livet som företagare redan idag är lätt, att det är både utmanande, spännande och roligt. Men, alldeles för ofta hör jag olika personer säga att “om det inte vore för alla dessa papper, all denna administration, så hade jag varit företagare för länge sedan!”.

Det är sällan, eller aldrig, som en företagare jag möter säger att “oj, de här 3:12-reglerna måste regeringen verkligen förenkla”. Nej, för dem är det på en mycket mer jordnära nivå. Det handlar om det som händer varje dag ute hos våra företag. Det som skulle underlätta på riktigt.

Jag ser tydligt en sak som utan tvekan skulle göra det enklare att vara företagare i Sverige:

Slopa kravet på att spara papper!

Idag kräver lagen att alla företag ska spara handlingar såsom fakturor, kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersformat, om handlingen inte mottagits på annat vis. Även om du skannar in handlingen, gör den digitalt sökbar och lätt att ta fram i efterhand, så måste du spara själva pappret.

Inget parti har med detta på agendan för förenkling, trots att våra grannländer införde denna möjlighet för flera år sedan. En konkurrensnackdel för Sverige? Självklart!

Jag ser att våra svenska startups, de som startar företag idag, självklart vill jobba helt digitalt. De förstår inte varför alla dessa papper ska häftas upp på ett annat papper, sparas i pärmar, lämnas in för bokföring i pappersformat och så vidare, när det vore så mycket enklare att ha allt digitalt direkt. En självklarhet för den generation som vuxit upp med en smart telefon i handen.

En förändrad lagstiftning skulle kunna leda till att fler företagsamma människor tar klivet till entreprenörskap och startar ett företag där administrationen inte är ett hinder utan något man sköter med ett leende.

Här, kära regering, skulle ni kunna göra en snabb insats, en insats som skulle kunna göra skillnad. På riktigt. Något som ger effekt på BNP när stora resurser frigörs. När alla som någon gång letat efter ett kvitto inte längre behöver leta, utan kan ägna sig åt det man vill göra. Leka med barnen, vandra i skogen, eller varför inte hitta på en ny innovation, som är det som skapar framtidens Sverige. Framtidens Sverige är digital. Häpp!