Logga in
sarahjohansson

Sarah Johansson

Varför

Jag gillar olika. Jag gillar både och. Det skulle kunna vara en middag tillagad av någon duktig kock på en stjärnkrog, eller en kokt korv med bröd. Båda fantastiskt goda, även om det verkar vara mycket som skiljer de båda upplevelserna åt. Livet är inte bara fina middagar, det är också något väldigt enkelt. För några kan det vara ingen mat alls. Tacksam för hur bra jag har det och att jag bor i världens bästa land, där vi ser ren luft och vatten som något självklart. Men jag tänkte inte fördjupa mig i det, utan mer om vad det är vi pysslar med om dagarna hos oss, på Wint.

Vi gör olika, vi gör både och. Vad vi gör är mer eller mindre lätt att förstå. Bokföring. Bokslut. Revision. Deklarationer. Konsultationer. Men det är bara produkten. Bakom allt vi gör för ett företag, finns alltid människor som lever sin dröm, gör sin grej, utvecklar nya tjänster eller saker, kanske säljer dem. Kröker rör, svetsar eller hjälper andra hitta lösningar. Det är vad vi gör, och för vem.

Hur vi gör det är något som vi ägnar mycket tid åt. Försöker hitta nya vägar och sätt att göra samma sak som tidigare, fast annorlunda. Bokföra lite smartare, ta hjälp av den teknik som finns idag. Plocka bort handpåläggning och manuell inknappning på olika konton. Smartare sätt att sätta upp bolagen runt en idé, hur man ska göra för att betala rätt skatt, inte för mycket, inte för lite. Massivt antal regler styr allt vi gör, och de som bestämmer, regering och riksdag, verkar inte hitta vägen att minska bland reglerna, utan det blir tvärtom mer regleringar. Fler regler att följa. Kortsiktigt och felaktigt tänkt kan det verka bra för oss, som får mer att göra. Men väldigt dåligt i det långa loppet. Dåligt för företagarna, som borde ägna sin tid åt det de är duktiga på. Utveckla, skapa, sälja.

Men för oss är det varken Vad eller Hur som är det viktiga med det vi gör egentligen. Det är Varför. Varför vi överhuvudtaget finns till, och varför någon skulle vilja betala för det vi pysslar med. Det vi egentligen gör är att hjälpa företagaren, människan, att ha kul på dagen och kunna sova gott om natten. Genom att göra det vi tycker är roligt, det vi kan – låta entreprenörerna som driver företag göra just det. Driva företag. Utan högar av papper. Så att det blir mindre tid till administration, inte mer. Genom att göra det lätt att förstå, så man fattar hur det hänger ihop. Så det dåliga samvetet inte behöver vara där, med allt det som man som företagare borde göra, men som man inte hinner utom på söndag kväll när barnen lagt sig.

Ibland, som nu i vår högsäsong med som mest att göra, när alla deklarationer snart skall vara klara, då är det lätt att se alla Vad. Alla bokslut som skall fixas, alla revisioner. Men då, mitt i allt detta, gäller det att göra både och. Att göra hantverket, men också att se människan bakom. Hjälpa personen bakom att ha kul på dagen och se till att han eller hon kan somna gott när det blir läggdags.

Jag gillar olika, jag gillar att göra både och. Ta i, jobba hårt och satsa den extra energi eller tid som behövs just nu. Men också att en annan dag vara helt ledig, slappa eller hitta på nått skoj. Leka med mina barn, putsa på båten, äta nått gott. Men jag måste först göra jobbet, det som behövs, för att komma nån vart. För att göra en skillnad.

Idag blir det en korv med bröd, det är jag säker på.