Logga in
sarahjohansson

Sarah Johansson

Att springa lagom fort

Inte sprint. Långdistans.

Jag gillar att springa, har kanske alltid gjort det. I alla fall så långt tillbaks jag kommer ihåg. Jag brukar beskriva det vi gör på Wint med att vi springer ett maraton. Vi får inte springa för fort och ha för bråttom, utan varje dag fortsätta framåt, ett steg i taget. Om du har för bråttom så måste du stanna ofta och ta en paus, vila dig, dricka. Kanske det till och med känns så skönt att stå still att du inte orkar komma upp i fart igen?

Historien bakom Wint är skoj att tänka på, även om jag för egen del mest tänker ”nu” eller ”vad som kan hända i framtiden”. För mig började företagandet hemma vid köksbordet på Lakheden utanför Hagfors. Jag lyssnade på intensiva diskussioner mellan min pappa och hans bror kring allsköns idéer, allt från gråpäron till damskor från ett konkursbo. Idéer som också blev affärer, inte alla lyckade, men affärer blev det. ”Björn, du måste våga det du inte vågar”  sa min morfar Heine till mig när jag skulle konfirmeras. Det är något jag haft med mig resten av livet. Inte minst när jag startade mitt första företag som 15 åring, en jordgubbsodling.

Efter 1 år hade jag 25 anställda som hjälpte till att rensa ogräs och plocka jordgubbar. Väldigt kul, och massor av jobb. Inte minst pappersjobbet. Jag gjorde bokföringen på pingisbordet utanför mitt pojkrum, i ett lösbladssystem. Debet och kredit, räkna samma, se hur det går… Hur det gick? Tja, jag lärde mig en annan viktig sak. Att det måste komma in mer pengar än det går ut… Den lärdomen var som tur är mycket mer värd än den förlust jag gjorde. Den ledde bl.a. till att jag fick kontakt med en revisor i Hagfors, Nils Sundkvist, som också var den enda revisorn i Hagfors – och blev erbjuden jobb på hans firma. Den firman som jag sedan köpte 1995 när jag flyttade hem igen till Hagfors. Men det är en helt annan historia, och den tar vi vid ett senare tillfälle!

Tillbaks till idag, då jag inte springer utan sitter på tåget till Stockholm. Gillar även att åka tåg, det ger tid till att tänka och jobba, och eftersom jag numera kan sköta nästan allt digitalt så passar det extra bra. Wint har fått upp farten, det känns riktigt häftigt och vi tar allt fler steg varje dag. Och vi gör det tillsammans. Bra människor, som tillsammans springer ett maraton och som gör loppet värt att springa. För det är resan som är målet, eller hur? Det du kommer att se tillbaks på när du är i mål är inte målgången, det är upplevelsen under tiden du sprang.

Björn Elfgren, VD på Wint