Logga in
sarahjohansson

Sarah Johansson

200 brev av bekräftelse

Hur mäter man egentligen året som gått när man jobbar med HR?

Jag tänker att ett sätt är att kolla hur många som söker till oss i våra rekryteringsprocesser. Du kanske har sett någon av våra annonser? Om inte; kolla i arkivet här på bloggen. Ofta får jag nämligen höra att “jag sökte för att er annons inte såg ut som alla andras, den var annorlunda… rolig.”

För visst arbetar vi annorlunda på Wint. Papper ogillas skarpt och vår egen lösning, Superkoll, är än så länge en helt klart fungerande beta-produkt som utvecklas från dag till dag. Så när du söker till Wint bör du vara redo på att sättet du brukade bokföra på kommer ändras radikalt. Fast jag skulle säga att kommer du till oss med inställningen att det här blir kul, då kommer det att bli det också. För det är kul. Men slitigt också, så klart. Fast så antar jag att det är när man jobbar för att göra vardagen lite enklare, lite roligare och framförallt lite snyggare än vad den var innan.

Tillbaka till rekryteringsprocessen. Efter julledigheten väntade 200 ansökningar på mig i min inbox. 200 ansökningar från människor som vill vara med i vårt lag. 200! Glädjedans utbröt men finns ej dokumenterad (tyvärr?!). Sådant värmer ett HR-hjärta, för det betyder att människor på andra arbetsplatser är nyfikna på vad vi gör. Att vi är på väg åt rätt håll och att det syns även utåt, och inte bara internt hos oss. I många ansökningar fick jag även läsa att det är våra kunder som tipsat om oss. Det gör oss alla väldigt glada, för det tar vi som ett kvitto om att vi faktiskt nosar på något bra.

Så nu tycker jag att du spanar in de jobbannonser som ligger ute här på hemsidan och är det någon som passar så sök! Vi håller som bäst på att bygga ett lag här, och vi behöver fler spelare!